Bánföldi Zoltán
XXII. század 1.

XXII. század 

Bánföldi Zoltán festőművész kiállítása

2023. március 10. – 2023. április 28.

A művek megtekintése

Megnyitó: 2023. március 9. csütörtök, 18:00 óra

A kiállítást megnyitja: Szabó Noémi, művészettörténész a kiállítás kurátora                                    

Helyszín: K Galéria – 1053 Budapest, Magyar u. 44.

Bánföldi Zoltán (1962) 1988–1991 között a Hágai Művészeti Akadémia,
majd 1991–1995 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem festészeti szakán végezte tanulmányait, ugyanitt 2006–2009 között  szerezte meg doktori fokozatát. A Magyar Papírművészeti Társaság és a „C” csoport (1993) alapító tagja.
Autonóm művészeti tevékenysége mellett tanít, jelenleg az Óbudai Egyetem Építész karán docensként oktat látványtervezést. A szentendrei Régi Művésztelepen lévő műtermében alkot. Bánföldi Zoltán szerteágazó művészeti tevékenysége során korábban foglalkozott kísérleti fotográfiával, videóval, mozaikkal, performansszal és festészettel is. Az elmúlt évtizedben főleg a fotó és a festészet műfajában alkot. Művészetének fókuszában a (klasszikus) múlt és a hagyomány felmutatása és jelenkorunk szempontjából történő feldolgozása, illetve újraértelmezése áll. Művészetében gyakran kísérletezik a különböző idősíkok egymásba
játszásával, a múlt-jelen-jövő egisztencialista szempontú értelmezésével.

     Bánföldi Zoltán 2018-ban készült, XXII. század című sorozata egy disztópikus gondolatkísérlet, amely egy valós város (a konkrét helyszín valójában lényegtelen) kiüresedett, ember és élőlény nélkül maradt, makettszerű részleteit idézi fel. Egy franciakert labirintusa paddal, egy téglakerítés vasajtóval, egy 70-es évekbeli szalagház, amely előtt egy ottfelejtett bicikli áll: banális részletek, amelyek megannyi mára elfeledett történet színhelyéül szolgálnak. Az élet totális hiánya néma emblémákká szelídítik e névtelen helyszíneket. Bánföldi festészeti kísérletei során alakította ki azt a technikai eljárást, amely vizuálisan a leginkább kifejezi az egyes idősíkok közötti átjárás izgalmát és problematikáját: vászonra projektált, saját fotói az enkausztikus felületkezelés viaszrétege miatt olyan antikizáló lazúrréteget kapnak, amely a 19. századi fotók megsárgult felületét idézik fel.
Bánföldi finoman adagolja sorozatán a múlt otthonos nosztalgiáját és a jövőtől való – egyfelől egyéni, ugyanakkor kollektív, de mindenképpen archetipikus – félelem érzését. Bár a XXII. század című széria 2018-ban, a járvány és a lezárások előtt készült, szinte váteszi pontosággal prognosztizálta a kiüresedő városok dermedt magányát és időtlenségét. A disztópia tehát valósággá vált: a történelemben nem először és vélhetően nem is utoljára.
Szabó Noémi művészettörténész, a kiállítás kurátora