Knyihár Amarilla – Bajai víztükör V.,100x100cm, olaj, vászon, 2021

Ft 980,000

A bajai víztükör V. c kép a Víztükör sorozatomhoz (2015-2018) kapcsolódó Szín-tükör sorozat 2020-2021 darabja. A Bajai művésztelepen készült, 2021-ben, olaj, vászon technikával, aktuálisan a helyszíni, valós látvány fotója által inspirálva.
A kép témáját tekintve a víz felületén megjelenő környezet fordított képe érdekelt. Az a kép, mely a víz hullámzása és különböző fényviszonyok hatására módosul, nem pontosan kivehető, torzult képet ad a valóságról. A képeket úgy komponáltam, hogy a vízpart, a valóságos környezet nem látható, csak a transzformált kép szolgál információul a környezetről. A víz mélységének visszaadása ebben az esetben nem volt fontos a számomra, mivel nem is a víz jellegére, hanem a tükröződés által a gondolatban, gondolatainkban megalkotott kép érdekelt. Abban az esetben, ha csak a tükröződő felületet látjuk, az eredeti látványt nem, akkor csak a tükörképből következtethetünk a valós látványra, egy fajta alkotói folyamat zajlik le a nézőben, a valóságot kénytelen elképzelni. A tükörkép és az elképzelt tér között számos szubjektív tartalom kaphat helyet, illetve a néző személyes térélményei befolyásolják a képalkotást, tapasztalt emlékképei alapján.
A kép kompozíciója szűk kivágású, a hullámzásra, a mozgásra fókuszál, a festésekor törekedtem arra, hogy a lényegre koncentrálva egyszerűsítsem a látványt. A színeket és az ecsetkezelést az érzelmi hangulatom alakította.

 

Leírás